Yrityksen tietoturvasta puhutaan päivittäin erilaisissa seminaareissa, webinaareissa ja tapahtumissa.

Uhkakuvat siirtyvät PowerPoint-kalvoilta päättäjien ja tietohallintojohtajien mieliin. Suojauduttava on, jotta maailman pahuudet eivät vie yritystoimintaa mennessään. Hakkeroinnista ja haittaohjelmien ohjelmoinnista on tullut ammattimaista, jopa valtiotasolla tapahtuvaa toimintaa: yritetään vaikuttaa vaalituloksiin, julkaistaan valheuutisia, laitetaan globaalit yritykset viikoiksi polvilleen kaatamalla kokonaiset tietojärjestelmät.

Moni suomalainen yritys on valveutunut ja tietoturvajärjestelmät ovat hyvällä tasolla.

Kuitenkin joskus tietoturvaratkaisun läpi saattaa lipsahtaa sähköpostin liitetiedosto, joka on naamioitu vaikkapa työhakemukseksi. Julkisissa tiloissa helpoin tapa urkkia tietoa on kurkata vieruskaverin suojaamatonta näyttöä.

Päätelaitteen sisäinen suojausratkaisu lisää turvallisuutta

HP EliteBook-, EliteDesk- ja ZBook -tuoteperheissä on emolevyllä erillinen tietoturvasiru, HP Endpoint Security Controller, joka ohjaa päätelaitteen tietoturvaa eri kerroksissa. Tämä tarkoittaa, että päätelaitteen suojaus alkaa heti, kun laite on kytketty päälle virtanapista painamalla. Endpoint Security Controller ja HP:n muut järjestelmät suojaavat laitteen, käytettävän datan ja käyttäjän identiteetin. Päätelaitteissa puhutaan siis HP:n Sure-ominaisuuksista, jotka tarjoavat perinteiseen tietoturvaratkaisuun lisää turvallisuutta.

Sure Start suojaa koneen BIOS/UEFI-koodin tekemällä käynnistyksessä koneelle ”terveystarkastuksen”.

HP Sure Start esiteltiin ensimmäisen kerran vuonna 2014 ja on jo ehtinyt 5. sukupolveen. Mikäli Sure Start havaitsee muutoksia BIOS/UEFIn koodissa, se lataa Endpoint Security Controller -tietoturvapiiriltä puhtaan BIOS/UEFI-kopion likaantuneen päälle. Tämän tarkastuksen Sure Start tekee säännöllisesti myös laitteen ollessa päällä ja havaittuaan mahdollisen muutoksen varoittaa siitä käyttäjää. Tämä itsekorjautuva järjestelmä estää uudenlaiset firmware-hyökkäykset, joiden avulla ulkopuolinen taho voi ottaa laitteiston haltuunsa.

HP Sure Run on ohjelma, jonka avulla valitut ja kriittiset käyttöjärjestelmää suojaavat prosessit voidaan suojata.

Haittaohjelma voi pyrkiä sammuttamaan ensin laitteiston suojausprosessin päästäkseen syvemmälle järjestelmään. Esimerkiksi Windows Firewall voidaan valita kriittiseksi prosessiksi. Kun HP Sure Run huomaa muutoksen kriittisessä prosessissa, se varoittaa käyttäjää ja käynnistää suojaavan prosessin uudelleen estäen hyökkäyksen jatkumisen.

HP Sure Recover auttaa, kun hyökkäys uhkaa kiintolevyn sisältöä.

Esimerkiksi kiristyshaittaohjelmat saattavat tuhota levyn käynnistystiedostot, jolloin kone ei löydä käynnistyksessä kiintolevyä. HP Sure Recoverin avulla on helppo palauttaa levyimage netin kautta, mistä tahansa päin maailmaa, kunhan vain akussa on riittävästi virtaa. Käyttäjä voi palauttaa joko HP:n levykuvan tai yrityksen oman levykuvan, mikäli tällainen on konfiguroitu palvelimelle. HP Sure Recover auttaa myös, mikäli kone alkaa hidastelemaan mahdollisten haittaohjelmien vaikutusten takia: uudelleen asennus on monesti nopein keino saada tahmaava kone takaisin ruotuun. Parasta on, että käyttäjä voi tehdä asennuksen helposti itse eikä yrityksen IT-osaston tarvitse käyttää tähän enempää aikaansa.

HP Sure Click estää haitallisten sähköpostin liitetiedostojen tai nettisivujen haittaohjelmien leviämisen

Suojaus toimii päätelaitteessa avaamalla selaimen ”virtuaaliseen hiekkalaatikkoon”, joka on eristetty suorittimesta. Tämä tarkoittaa, että haittaohjelmat voivat elää selainistunnossa, mutta häviävät selainta suljettaessa. Sähköpostin liitetiedostot voidaan määrittää aukeamaan selaimessa sähköpostiohjelman esikatseluohjelman sijaan, jolloin mahdollinen haittaohjelma ei pääse leviämään laitteessa pidemmälle.

HP Sure Sense käyttää apunaan Big Dataa ja tekoälyä.

HP Sure Sense tunnistaa netistä leviäviä haittaohjelmia jo niiden saapuessa koneeseen: haittaohjelmat asetetaan karanteeniin. Tekoälyn ansiosta Sure Sense oppii jatkuvasti lisää uusistakin haittaohjelmista ja suojaa konetta erittäin tehokkaasti.

HP Sure View on maailman ensimmäinen, sähköinen näytönsuojakalvo.

Se on rakennettu näytön sisään tehtaalla ja aktivoituu silloin kun käyttäjä haluaa. Yhdellä napin painalluksella. Liian usein näkee työntekijöitä koneineen ilman näytönsuojakalvoa. Useinmiten selitys on se tuttu: ”unohdin laittaa muovikalvon näytön päälle”, tai ”kalvo on hukassa”. Ei enää selityksiä. Yksi napin painallus riittää ja näytönsuojakalvo aktivoituu. 

Mikko Livola, Partner Business Manager, HP Finland Oy 12.11.2019